Jongeren lezen ouderen voor: generatielezen

Aantrekkelijke animatie

Tiny la Roi weet al langer dan vandaag wat er zoal los kan komen wanneer jongeren voorlezen aan ouderen. Toen zij met het verbindende project Generatielezen begon, ontdekte zij wat de voorleesbundel Ik weet nog goed teweegbracht bij mensen met dementie in het contact met een jongere. Het voorlezen van die verhalen leidde tot zoveel moois en bijzonders dat zij de uitgeverij en auteur vroeg of zij die verhalen voor meer mensen toegankelijk mocht laten maken. Dus wie er gezellig samen zin heeft in een kort verhaal of wie even geen voorlezer bij de hand heeft, kan nu luisteren en kijken naar de aantrekkelijke animatie die Niels Mud maakte van een van de verhalen: Die strenge winters.

Op de website van Tiny la Roi is bij Generatielezen de trailer naar dat verhaal te vinden: https://lezenslust.nl/portfolio-items/generatielezen-dementie/

Wie niet alleen wil luisteren en kijken, maar graag alle foto’s en platen erbij uit het boek wil bekijken én de suggesties voor allerlei activiteiten eromheen wil zien, kan dat ook aanvragen via die website. Veel plezier ermee!

 

Voorlezen en activiteiten

 

Via: https://www.nporadio5.nl/fragmenten/wekker-wakker-weekend/3eb8c9d1-ab7f-449a-95e8-76e2d1fa341d/2017-09-21-joke-de-jonge is een pleidooi om voor te lezen terug te luisteren. (21 september 2017 in Wekker Wakker, radio 5 omroep MAX.) 

Via http://www.sozio.nl/de-kracht-van-verhalen-bij-beginnende-dementie-is-eindeloos/1026693 is een interview met de auteur te vinden. 

Op www.dejongeteksten.nl staat meer over alle werkzaamheden van de auteur. 

Belangstellenden uit Vlaanderen vinden een recensie op: http://www.dementie.be/documentatie/recensies/weet-nog-goed/ 

Ook in België is het boek zonder portokosten te bestellen, bij EPO uitgeverij:

https://www.epo.be/boekenportaal/boekinfo_boek.php?isbn=9789088506857

 

 

Wie met het boek aan de slag wil maar het eerst eens rustig wil bekijken, kan nu terecht in de Centrale van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Daar is het onder andere te vinden in hun 'Geheugenkabinet' op de begane grond: de speciaal samengestelde collectie voor mensen met dementie en hun omgeving, bestemd voor particulieren en zorginstellingen. Behalve boeken zijn daar ook prachtige, bruikbare materialen te leen, die in een overzichtsmap te bekijken zijn. OBA-filiaal Buitenveldert heeft ook een Geheugenkabinet. 

Het Geheugenkabinet in de Centrale Openbare Bibliotheek in Amsterdam

Voorlezen aan mensen met gevorderde dementie

Baanbrekend werk op het terrein van voorlezen verrichtte José Franssen al jaren geleden. Zij richt zich op voorlezen aan kwetsbare ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen, dus veelal mensen met gevorderde dementie. 

Haar boek 'Luisteren in je leunstoel' is weliswaar van 2004, maar een tijdloze aanrader. Het staat bomvol praktische en bruikbare informatie voor potentiele voorlezers en hen die voorlezen als activiteit voor een groep ouderen willen organiseren. 

Meer informatie op: www.josefranssen.nl